Alkmaare kunstenares durft zichzelf geen striptekenaar te noemen
Anna Mul zoekt de juiste plek
De Alkmaarse kunstenares Anna Mul publiceert wekelijks haar strip Lia & Lex in Brabants Dagblad. Tot 6 januari 2002 is een overzichtstentoonstelling van haar werk (beelden, installaties en strips) te zien in het Stedelijk Museum in Alkmaar. Mul over haar strips: 'Ik gebruik Lia en Lex om dingen in mezelf uit te vechten.'
Striptekenaar in de vrije uurtjes
Jokal
Jokal is het pseudoniem van Jan Karel Lankhorst (1937). Het is een naam die slechts een handjevol stripliefhebbers iets zal zeggen en dat is eigenlijk merkwaardig. De inmiddels drieënzestigjarige stripmaker mag dan laat aan zijn stripcarrière begonnen zijn, hij heeft toch al een behoorlijke productie op zijn naam staan. Enige tijd geleden is van hem in de Arboris-reeks Moord en doodslag het album De wraak van de clown uitgekomen. Tijd voor een gesprek met deze inmiddels gepensioneerde stripmaker.
Hank Ketcham
De vader van Dennis
Hank Ketcham, schepper van Dennis the Menace, overleed 1 juni op 81-jarige leeftijd in zijn huis in Californië aan de gevolgen van een hartaanval. De laatste jaren leek hij zich te hebben teruggetrokken van het dagelijks werk rond Dennis. Desondanks bemoeide hij zich nog regelmatig met de dagelijkse productie van zijn opvolgers Marcus Hamilton en Ron Ferdinand die werkten aan de Oostkust en per fax contact met hem hielden. Ferdinand zei ooit: 'Na mijn inzending te hebben bekeken kon Hank zeggen: 'Ik wil een close-up hier of een schaduwbeeld daar.' Ketcham bleef zijn geesteskind altijd kritisch volgen.
Land in zicht
Canada
De Canadezen kennen een lange historie in het voortbrengen van strips en stripartiesten. Momenteel is Todd McFarlane, die Spawn creëerde - en de bijbehorende goedlopende McFarlane-merchandisingDirty Plotte), Chester Brown (Yummy FurThe Little ManPeepshow) zijn bijna volledig doortrokken van onderwerpen als menstruatie, tussendoortjes, drugs, poep, pies, masturbatie en andere anatomische narigheid.
De Vliegende Hollander
Uitgeverij Arboris brengt een nieuwe Nederlandse stripserie uit: De Vliegende Hollander van Jack Staller. Het is een historische strip met het zeventiende-eeuwse spookschip in de hoofdrol. Het eerste deel - Ouverture - werd half september heel toepasselijk in het Maritiem Museum in Rotterdam gepresenteerd. Strip- en reclametekenaar Staller is voornamelijk bekend van de vijfdelige serie die begin jaren negentig bij uitgeverij Lombard is verschenen.
Kuifje - De Zonnetempel - De Musical
Na twee speelfilms, twee animatiefilms voor de bioscoop en een tekenfilmserie voor televisie, maakt Kuifje in de 21e eeuw zijn debuut in het theater. Producent Tabas & Co begon al in 1994 met de eerste voorbereidingen voor het groots opgezette theaterproject dat tot stand kwam in samenwerking met Moulïnsart. Met een productiebudget van ruim 10 miljoen gulden ging de musical Kuifje - De Zonnetempel op 15 september in de Stadsschouwburg van Antwerpen in première.
Le Chat Mort
Uitgeverij Le Chat Mort kwam tijdens De Stripdagen in 's Hertogenbosch in september met twee nieuwe albums voor de dag: De einischte ein (Het einde van eindeloos) van Marten Toonder en De wei fan'e ferflokten (deel drie van het Bor Khan-verhaal: De weg der verdoemden) van Hans G. Kresse. Wie is de drijvende kracht achter deze 'oerset' (vertaling)? Een gesprek met Jos Boelhouwer van uitgeverij Le Chat Mort.
Gemma Bovery de eerste vertaalde striproman van Posy Simmonds
Uitgeverij De Harmonie brengt dit najaar de striproman Gemma Bovery van Posy Simmonds uit. Deze Britse tekenares debuteerde in Nederland eerder met prentenboeken. Een portret van een fijnzinnig maakster van satiren.
Hallo, Apeldoorn hier...
Simply... the best
Playboy 50 Years - The Cartoons
Op de bank bij een psychiater ligt een man, die denkt dat hij God is. De psychiater vraagt hem hoe hij aan dat waanidee is gekomen en vooral bij het begin te beginnen. 'Oké,' zegt de man. 'In den beginne schiep ik hemel en aarde...'
Als hitsige puber van 16 had ik een probleem. Ik was dol op cartoons. En niet zomaar cartoons, mijn voorkeur ging uit naar de allerbeste... de cartoons in Playboy. Maar laten we eerlijk zijn, 'Ik lees Playboy alleen voor de artikelen' was al drie jaar na het eerste verschijnen van dat naaktblad een belachelijke smoes. En 'Ik lees Playboy alleen voor de cartoons' kan natuurlijk helemaal niet.
Comic House staat al 20 jaar als een huis
In twintig jaar tijd groeide Comic House uit tot de belangrijkste bemiddelaar van tekenaars en animatoren in Nederland. Niet alleen in stripland is het agentschap al tijden een begrip, maar ook de reclame- en mediabranche weet het Oosterbeekse bedrijf te vinden.
Interview met oprichter Hans Buying, soms een klootzak tegen klanten, maar altijd een tekenaarsvriend.
Persepolis
Teruggaan om weer weg te kunnen
Marjane Satrapi (1969) heeft, eindelijk, zelf de teugels in handen. De verstripping van Satrapi's vroege jeugd als tienjarig meisje in Perzië/Iran was de aftrap van een meesterwerk in vier delen. In het laatste deel, simpelweg Persepolis 4 genaamd, keert Satrapi als jonge vrouw naar Teheran terug - om te trouwen, te scheiden en weer weg te gaan.
Beno?t Peeters
Ontdekkingsreiziger in de strip
Met De duistere steden, een obscure cyclus waarin verschillende architecturale stijlen centraal staan, schreef het duo François Schuiten en Benoît Peeters geschiedenis. Scenarist Peeters, die ooit het laatste interview met Hergé afnam, leverde ook nog de biografie Hergé - Zoon van Kuifje af. Een gesprek over de bouwwerf genaamd Brussel, Kuifje, Pierre Assouline en de evolutie van strips.
Erwin Cavens vertelt
De problemen bij Dupuis
Het is al geruime tijd onrustig bij uitgeverij Dupuis. Onlangs heeft een groep bankiers onder aanvoering van de groot-industrieel Albert Frêre, bekend van onder meer de Banque Bruxelles Lambert, Dupuis en het bijbehorende blad Robbedoes opgekocht. Al sedert zeven jaar bezet Erwin Cavens een kantoortje in het Dupuisgebouw te Brussel. Als enig overgebleven redacteur moet hij wel interessant nieuws te melden hebben. Een trio van Stripschrift tekende het volgende op.
Index
Stripschrift jaargang 33
Overal waar twee getallen door een 'slash' worden gescheiden staat het eerste getal voor het nummer van Stripschrift binnen de 33e jaargang en het tweede voor de pagina in dat nummer waarop het artikel/de recensie een aanvang neemt. Diverse rubrieken - zoals 'Actualiteiten', 'En verder...' en Olav Beemers 'Stars & Strips' - zijn niet in deze index opgenomen.
Inkleurder Vittorio Leonardo volgt Morris op
Het tweede leven van Lucky Luke
Morris, de geestelijke vader van de stripserie Lucky Luke, is 16 juli op 77-jarige leeftijd overleden. De West-Vlaming overleed aan de gevolgen van een ongelukkige val. Hij werd in besloten kring begraven. Slechts twaalf naaste verwanten mochten de begrafenisdienst bijwonen. Tijd om zijn leven even langs te lopen, ook met behulp van citaten uit eerdere vraaggesprekken met Jempi Welkenhuyzen. En hoe zit het eigenlijk met Lucky Luke? Is hij met Morris gestorven?