De hemelsluizen
Uitgeverij Glénat verzorgde in 1986 al de uitgave van het eerste deel van de serie De hemelsluizen. De kopers van het album zullen zich behoorlijk bekocht hebben gevoeld, want meer dan een aanzet tot een avontuur is het niet. De kleine jongen Gwen wordt door een heks een grootse toekomst in het vooruitzicht gesteld. Hij blijkt namelijk een heuse koningszoon te zijn. Dat is reden voor de lokale machtswellusteling het joch gruwelijk op te jagen. Uiteindelijk met succes en Gwen belandt in een kooi. Als de jonge koning in wording na een spectaculaire ontspanning met een boot richting toekomstig koninkrijk vertrekt, houdt het eerste album op. En daarna volgde dus in 1986 die stilte.
Fran?ois Walth?ry
'Met Natasja ga ik graag op stap'
François Walthéry kan nog altijd geen genoeg krijgen van zijn heldin. Sterker nog: hij werkt momenteel aan een nieuwe album van Natasja, op het allerlaatste scenario van wijlen Peyo, zijn grote leermeester. Bovendien is er natuurlijk de reeks Rubine, waar Walthéry nog slechts als adviseur bij betrokken is. Vanuit zijn stamkroeg in Cheratte blikt de Waalse levensgenieter terug op een carrière van bijna vier decennia.
Land in zicht
Zwitserland
Decennialang was Globi, een pratende papegaai, de enige stripheld in het Duitstalige Zwitserland. Desondanks is de vogel ouder dan Superman of Batman. Tekenaar Robert Lips ontwierp hem in 1935 als mascotte voor het warenhuis Globus, in opdracht van J.K. Schiele. Pas in de jaren vijftig en zestig kreeg Globi gezelschap van stripfiguren als Juxli en Papa Moll, maar zo populair als dit brutale gevederte werden deze personages nooit. Nog steeds vertoont Globi zijn kunsten, maar helaas is de vogel inmiddels in een politiek correcte moralist veranderd.
Reinventing Comics
De twaalf revoluties van Scott McCloud
In 1993 kwam Understanding Comics op de markt. Het boek gold al snel als een standaardwerk over de stripkunst. Zeven jaar later komt eindelijk het vervolg: . In Understanding Comics beschreef Scott McCloud de innerlijke mechanismen van een stripverhaal. In Reinventing Comics richt hij de blik naar buiten. Hij bekijkt de positie van het beeldverhaal in de wereld.
Penthouse Comix
Erotich magazine of volwaardig stripmagazine?
De verdwijning van Sjosji, A suivre en Kuifje` duidt erop dat striptijdschriften met vervolgverhalen hun langste tijd hebben gehad. Desondanks is er in Nederland een blad dat al drie en een half jaar lang de nostalgische woorden 'wordt vervolgd' kan zetten achter maandelijks verschijnende verhaalfragmenten. De naam is Penthouse Comix. De inhoud is erotisch van aard. De vraag is of het hier gaat om een ordinair seksblaadje of om de laatste representant van een oude striptraditie? Hoofdredacteur Esther Gasseling (1969) geeft antwoord.
'Ik wil niet lijken op anderen'
De 20e eeuw volgens Yslaire
Een tijdlang is het erg stil geweest rond Yslaire.
Behalve enkele incidentele prenten en zeefdrukken gaf hij weinig teken van leven. Eind 1998 verscheen Mémoires du vingtième ciel, het eerste deel van een nieuwe trilogie, die pas dit jaar in Nederlandse vertaling uitkwam. Het verhaal gaat over een oude psychoanaliste, Eva Stern, die via het internet foto's krijgt toegestuurd van een stomme engel, de reïncarnatie van haar broer. Het is tevens een kroniek van de afgelopen eeuw. Een opvallende vernieuwing is dat de auteur zich in dit werk bedient van moderne computertechnieken. In Frankrijk is men inmiddels aan deel twee toe.
Hoog tijd voor een nadere kennismaking met het nieuwe werk van Yslaire. 'Mijn portret van de 20e eeuw is een leugen.'
Asterix in boekenland
Het succes van Asterix en Obelix blijft verbazen. Al meer dan 55.000 mensen bezochten de tentoonstelling Asterix en Europa in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. 'Wegens succes! is de tentoonstelling verlengd tot 7 januari 2001', juicht het RMO op haar informatieve en aantrekkelijke webpagina.
Land in zicht
Argentini?
De geschiedenis van de Argentijnse strip is uitzonderlijk. Kijk maar naar de vroegrijpe ontwikkeling, het constant hoge niveau van de auteurs en de kritische, verhalende stijl. De Argentijnse strip heeft, ondanks de Amerikaanse en Europese invloeden, altijd een eigen karakter gehad, met veel aandacht voor dagelijkse thema's. Dat was al in de 'prehistorie' van de strip: de 19e eeuw, toen de politieke satire nog de boventoon voerde. Maar ook in het begin van de 20e eeuw, waarin de zedenschetsen opkwamen, strips die geïnspireerd waren door de grote immigratiegolf uit Europa en de gewelddadige sociale conflicten. En het vervolg daarop - de bloemrijke stripseries met een familiaire sfeer - correspondeerde met de ontwikkeling van een grote sociale middenklasse in Argentinië.
Philippe Adamov en de rode keizerin
De rode keizerin is een nieuwe stripserie van Philippe Adamov en Jean Dufaux. Het verhaal speelt zich af in Rusland, waar keizer Peter in de clinch ligt met zijn gemalin, de mooie Catharina. Hun strijd kost vele Russen het leven. Ondertussen brengt Catharina haar nachten door met mooie mannen die tot haar teleurstelling zelden aan haar extreme seksuele eisen kunnen voldoen. De rode keizerin bevat dus seks, geweld en intrige, de natuurlijke ingrediënten van een commercieel succes. Om de kans op goede verkoopcijfers te vergroten kwam tekenaar Adamov ook nog eens naar Nederland. Voor promotie-doeleinden zoals dat heet.
Lees feestelijk, groei geestelijk?
Bijbel verstript
In een hartelijke samenwerking tussen de commerciële uitgever VNU en de evangelische collega's van De Ark verschenen in het niet kinderachtige tempo van allemaal tegelijk, vijf delen De bijbel in strip. Een goed moment, want religie is in. De Nederlandse Bijbel Vereniging NBV is bezig met een spectaculaire nieuwe vertaling, na de Groot nieuws voor u-versie van 30 jaar geleden. Nico ter Lindens bijbel-her-vertellingen Het verhaal gaat verder staat in de boeken-top-I0. En we hoeven niet eens direct in het Guinness-recordboek te duiken, om te weten dat de bijbel één der meest invloedrijke teksten op onze aardbol is. Ook één der meest bewerkte; De bijbel in strip maakt dus deel uit van die traditie. Wat staat er in de albums en hoe zien ze eruit?
Alleen verstokte fan loopt nog warm voor Russ Bender
Onlangs verscheen de heruitgave van Russ Bender van Bert Bus, één van de peetvaders van de Nederlandse strip. De strip blijkt de tand des tijds echter niet doorstaan te hebben.
Carl Barks
Carl Barks liet onnoemelijk veel mensen wegdromen met zijn avontuurlijke verhalen vol Disney-eenden, terwijl hijzelf nooit de westkust van de VS verliet. Pas op 93-jarige leeftijd besloot Carl Barks de 60e verjaardag van zijn held te vieren door voor het eerst van zijn leven een reis te maken buiten Noord-Amerika: hij bracht bezoeken aan Oslo, Kopenhagen, Helsinki, Stockholm, Warschau, Milaan, Amsterdam, Londen en Parijs. Daar - in Disneyland Parijs - spraken wij met hem.
Het favoriete Barks-verhaal van...
Thom Roep, Jos Beekman, Frans Hasselaar, Mau Heymans, Michel Nadorp en Ed van Schuylenburg
Land in zicht
Noorwegen
Van Noorwegen wordt gezegd dat de inwoners, na Japan, de meeste stripboeken lezen. Maar het land kende nog geen traditie in het maken van strips. Dat is veranderd in de laatste tien jaar en er is nu een flink aantal goede Noorse strips.
NuKomix draagt Nederlandse stripvaandel op Buchmesse
Op de 52e editie van de Frankfurter Buchmesse gold het stripverhaal als één van de speerpunten. De Nederlandse uitgevers lieten deze uitgelezen mogelijkheid liggen om hun strips te promoten.
Het pasopgerichte nukomix.nl greep wel zijn kans. Deze groep stripmakers toog naar Frankfurt om daar de nieuwe Nederlandse strip over het voetlicht te brengen, en blikt in dit artikel terug op dit evenement.