Artikelen

Compleet stripverhaal (2 pagina's)

De stad van de treinen die gedachten verbinden

(Van de website-redactie:) Onlangs verscheen van Lorenzo Mattotti Brieven uit een verre toekomst waarover u meer kan lezen in dit nummer van Stripschrift. Dit boek zou al verschijnen in 1994 onder de titel Treinen en zou bestaan uit het verhaal Brief uit een verre toekomst en twee korte verhalen. Deze twee verhalen - De stad van de treinen die gedachten verbinden en We zullen dezelfde dingen zien -, die thematisch zo goed bij Brief uit een verre toekomst passen, werden niet opgenomen in het uiteindelijke album Brieven uit een verre toekomst. Zij zijn voor het eerst te lezen in dit nummer van Stripschrift en in Stripschrift 369. Grafisch zijn de beide verhalen erg mooi doordat ze getekend zijn in een gecombineerde techniek van gekleurde inkt en kleurpotlood. Helaas kunnen wij u dit niet in druk tonen, maar deze verhalen zijn wel tot 1 augustus 2005 in kleur te bewonderen op onze site.
door Lorenzo Mattotti Jerry Kramsky
Vertaler Mat Schifferstein
Stripschrift 368

Hanco Kolk

'Het moet moeilijk zijn!'

Hanco Kolk is niet bang. Hij praat vrijuit over zijn angsten, zijn depressies, zijn obsessies. Wanneer hij de buitenstaander een blik gunt op zijn kunstwerk-in-wording, het vierde deel uit de reeks Meccano, aarzelt hij niet de zwakheden aan te wijzen. 'Soms ga ik helemaal de mist in', bekent hij. 'En hier heb ik mijn hand overspeeld.' 'Hier heb ik teveel risico genomen, dit is te statisch.' 'Bij elke pagina zit ik risico's te nemen. Allemaal dingen te doen die ik nooit gedaan heb.'
door Peter Breedveld
Stripschrift 370
Een soort rommelboek?

De wereld van de Nederlandse strip

Donderdag 7 juli 2005. Boekpresentatie De wereld van de Nederlandse strip - Groot knipselboek. Locatie: stripantiquariaat Lambiek te Amsterdam.
door Niels Arts
Stripschrift 370

Minck Oosterveer

Een tandem is meer dan de som der trappers

Al jong wist Minck Oosterveer (Dordrecht, 1961) dat hij van tekenen zijn beroep wilde maken. Met een flinke portie vastbesloten- en vastberadenheid en aanvankelijk als autodidact trok hij ten strijde. Zijn tekentalent werd opgemerkt, ook omdat er in Nederland nauwelijks realistisch werd getekend, maar hij kreeg zijn strips niet verkocht. De toenmalige stripbladen hadden op dat moment moeite het hoofd boven water te houden en wisselden ook steeds van hoofdredacteur en daarmee van beleid. Na jarenlange pogingen om ergens voet aan de grond te krijgen, lukte hem dit uiteindelijk bij De Telegraaf. Daar krijgt hij nu al jarenlang met zijn sierlijke en elegante zwart/wit-expressie de erkenning die zijn dagstrip waardig is.
door Michel van Merriënboer
Stripschrift 370
Amerika als lichtend voorbeeld

Koper Comics promoot comicsformaat

Sinds 2002 is Koper Comics een veelgeziene, onafhankelijke uitgever op stripbeurzen. De stripmaker Eelco Koper is - samen met Bart van Schaik en Patrick Velthuis - auteur van de op Amerikaanse superheldencomics-leest geschoeide strip Powerbeast. Naast de verkoop van hun eigen serie willen de makers ook het comicformaat in Nederland promoten. Stripschrift sprak met tekenaar Eelco Koper in zijn woonplaats Groningen.
door Tsjalling Venema
Stripschrift 370

De Fret

Een perfecte mix van Wally Tax en David Bowie

Rock 'n' Roll-strips zijn er niet zoveel in Nederland. We hebben Peter Pontiac en dat is het dan wel. Met de ouwe rocker De Fret vullen stripmakers Yke Schotanus en Alex Wesselink en dan ook een lacune. Binnenkort verschijnt het tweede deel van De comeback van De Fret.
door Peter Breedveld
Stripschrift 372
De muzikant

Marjane Satrapi

Een gevoelige ontmoeting met oude bekenden

Na het internationaal bekroonde vierluik Persepolis werd met spanning gewacht op een vervolg. Met De muzikant verraste de Iraanse Marjane Satrapi opnieuw vriend en vijand. Voor de tweede opeenvolgende maal werd ze in Angoulême onderscheiden met de prijs voor het beste album. En terecht, want De muzikant gaat over zoveel meer dan de acht laatste dagen van een geroemde tar-speler.
door Geert de Weyer
Stripschrift 372

Muzikale verbeelding

Reba Productions grijpt op traditie terug

Het oog wil ook wat! Vanuit dat uitgangspunt brengt Reba Productions al zo'n dertig jaar bladmuziek uit op een aantrekkelijke, leuke manier. De Zwolse uitgeverij gebruikt daarvoor het liefst stripfiguren en vraagt tekenaars om speciale omslagen te ontwerpen. Daarmee treedt Reba in de voetsporen van de uitgevers die in de vorige eeuw hetzelfde deden.
door Rik Sanders
Stripschrift 372

De muzikale stripfruitmand

Edmond Baudoin stelt in La musique du dessin (Éditions de l'An 2) dat tekenen muziek is. Het uitwerken van een gedachte op papier is in zijn ogen vergelijkbaar met het componeren van een chanson, sonate of symfonie. De reden wellicht dat stripauteurs zich graag werpen op stripintermezzo's die verder gaan dan de platte beeldverhalen over K3, Xink of Eddy Wally.
door Rik Sanders
Stripschrift 372
Archief

Bladmuziek

In de vorige eeuw - vanaf de jaren twintig tot begin jaren zestig - gaven muziekuitgevers veel bladmuziek van populaire liedjes uit. Om de aandacht van het publiek te trekken lieten de uitgevers speciaal getekende omslagen van deze 'voorlopers van de single' maken. Hiervoor trokken zij diverse (strip)tekenaars aan. Een selectie van die omslagen hebben wij opgenomen in ons archief.
door
Stripschrift 372
Fotostrip

In de boot met Jan Steeman

De Stripschapprijs ging dit jaar naar Jan Steeman, tekenaar van onder andere Sjors & Sjimmie, Arad & Maya, Roel Dijkstra en natuurlijk Tina's Noortje. Laat ik, Mars Gremmen, nu nog niet zo héél lang geleden met de man in een bootje hebben gezeten! Een goede gelegenheid om hier een paar foto's van dat reisje - dat slechts een half uurtje duurde - te plaatsen. Op uitnodiging van Noortje-scenarist Patty Klein voer een groep stripmakers een kunstroute door de grachten van Amersfoort, terwijl Patty wat gedichten van eigen hand voordroeg.
door Mars Gremmen
Stripschrift 373
Keywoorden: Rob Derks Roel Venderbosch Herman Roozen Gerard Leever Johan de Rooij Mark Retera

Christian Denayer gedijt goed op 'Van Hamme-effect'

Ruim 40 jaar zit Christian Denayer (1945) - spreek uit als 'denaaier' - in het vak. Hij rolde door toeval in de stripwereld, en laat zijn carrière sindsdien leiden door het lot. Maar hij had nooit verwacht dat het eind van zijn loopbaan zou worden verlicht door een bliksemsucces, in de vorm van de samen met Jean van Hamme opgezette serie Wayne Shelton. De zestigjarige Brusselaar tekent nog immer gepassioneerd en bevlogen alsof hij zich nog steeds moet bewijzen.
door Michel van Merriënboer
Stripschrift 373

'Ook Nederland valt voor manga'

Glénat Benelux bestaat 20 jaar, maar heeft amper Nederlandse auteurs

'Héél Europa is aan de manga! Héél Europa? Nee, één laag landje blijft dapper weerstand bieden aan deze Japanse 'grote ogen'-uitgaven die je van achter naar voren en van rechts naar links moet lezen... Als het aan Paul Herman van Glénat Benelux ligt valt dit laatste bolwerk van traditionele westerse strips snel. 'Nederland is een lastige, kleine markt. Maar ook hier valt niet aan manga te ontsnappen.'

door Rik Sanders
Stripschrift 373

Jef Nys viert vijftigjarig jubileum

'Ik heb de gave van de veeleisendheid'

De kinderstrip Jommeke van Jef Nys (1927) is een fenomeen: al jarenlang de bestverkochte strip in Vlaanderen. Er worden per album twee keer zo veel exemplaren verkocht als van een nieuwe Suske en Wiske. Jommeke laat daarbij ook Kiekeboe, Urbanus en F.C. De Kampioenen ver achter zich. In totaal zijn van de 230 titels meer dan 50 miljoen exemplaren verkocht, met tegenwoordig een gemiddelde van 1,2 miljoen per jaar. Jommeke is een instant-succes met een erg lange adem. Hij werd op 30 oktober 2005 precies 50 jaar.
door Arnel Lefevere
Stripschrift 373
'Herinneringen' van Rudolf Kahl opnieuw uitgegeven

Opgroeien in verwoest Duitsland

Wat kan een kunstenaar zich nog meer wensen dan een moeilijke jeugd? Rudolf Kahl, tekenaar/schrijver van de onlangs heruitgegeven grafische roman Herinneringen, kan er met recht over meepraten. Herinneringen blijft een bij vlagen indringend document van het leven van een jongen die opgroeit in het Duitsland aan het eind van en na WO2, waar gebouwen en gevoelens zijn platgegooid.
door Ruben Acohen
Stripschrift 373
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Privacy en voorwaarden Accepteer Weiger