Artikelen

Sylvain Chomet steekt met 'Les Triplettes' Amerikanen naar de kroon

Digitaal celluloid

Het Franse antwoord op het digitale animatiegeweld vanuit de Verenigde Staten: zo wordt Les Triplettes de Belleville omschreven. Regisseur Sylvain Chomet, op bezoek in Nederland vanwege de première, heeft daarvoor zijn carrière als striptekenaar in de knop gebroken.
door Rik Sanders
Stripschrift 354
De hoekige held van Alfred Mazure

Dick Bos

Strips zijn een vluchtig medium. Het is daarom maar goed dat er tussen de lezers zoveel echte verzamelaars zitten, want anders zou veel waardevols al lang geleden zijn verdampt. Nog beter is het, dat sommige verzamelaars niet alleen beschikken over de vereiste precisie en volhardendheid maar ook over een vlotte pen. En helemaal mooi is het, dat die combinatie geregeld inzichtelijke en overzichtelijke werkstukken oplevert, zoals nu weer dit boek van Rich Thomassen over Dick Bos en diens geestelijk vader, Alfred Mazure.
door Ger Tillekens
Stripschrift 354
Complete - Entertainment - Educational

Albert Kanter & Classics Illustrated

Illustrated Classics of Classics Illustrated, af en toe duiken deze namen weer op. In Stripschrift, in kranten of andere media. Dan lees je bij voorbeeld over een bij De Harmonie verschenen nieuwe vertaling van Hamlet, die vormgegeven is als een aflevering van Illustrated Classics. Ouderen kennen de boekjes uit hun jeugd, maar voor jongere generaties is het vaak een naam zonder betekenis. Illustrated Classics waren strips in een voor die tijd - vanaf 1956 - in Nederland ongebruikelijke vorm, namelijk op het formaat en met de papierkwaliteit van een tijdschrift. Verder baseerden de strips zich op de meesterwerken uit de wereldliteratuur, ook ongebruikelijk in die tijd. 'Beroemde boeken in woord en beeld' prees de uitgever deze boekjes aan, of 'Lees feestelijk en groei geestelijk'.
door Erno Tromp
Stripschrift 352/353
Wie Illustrated Classics leest, die weet het meest

Illustrated Classics in Nederland & West-Europa

In het voorjaar van 1956 verschijnen in Nederland de eerste titels van een nieuwe stripserie op de markt. Illustrated Classics, zoals deze serie heet, wordt gelijktijdig in acht West-Europese landen uitgebracht. Voor Nederland is het uiterlijk van deze Illustrated Classics een volstrekte nieuwigheid; een boekje dat tweewekelijks verschijnt en veel kleiner is dan de tot dan verschenen Europese stripboeken, zonder harde kaft. Het is een serie met telkens wisselende personages en de verhalen zijn bewerkingen van meesterwerken uit de wereldliteratuur. Bovendien staat in de eerste tien deeltjes een aanbeveling van een zekere Clarence Day, die zich over de hoofden van de kinderen tot de opvoeders richt. Een soort geruststellend praatje in de sfeer van: het zijn dan wel strips, maar het is wel erg verantwoord gedaan!
door Erno Tromp
Stripschrift 352/353
Meer dan een miljard verkochte boekjes

Illustrated Classics wereldwijd & de nieuwe titels

Naast de in het openingsartikel behandelde Amerikaanse Classics (de oorsprong) en de in het tweede artikel beschreven gezamenlijke West-Europese series, bestaan er wereldwijd nog heel wat landen waar de Classics ook zijn uitgebracht. Op zich is dit niet zo interessant; of je nu een Classic in het Nederlands hebt of een Classic in bij voorbeeld het Japans, het is en blijft hetzelfde artwork. Alleen de taal is anders. Het wordt natuurlijk wel interessant als een land verhalen uit de eigen cultuur aan de serie toegevoegd heeft of als de boekjes met nieuwe voorplaten werden uitgebracht. Die landen komen in dit derde artikel aan bod.
door Erno Tromp
Stripschrift 352/353
Opkomst en ondergang van een mediamagnaat

Illustrated Classics & Gerard Roord

'Lees feestelijk, groei geestelijk': een slagzin uit de koker van Gerard Roord over zijn Illustrated Classics. Roord bracht tussen 1957 en 1975 velerlei lichtvoetige uitgaven op de markt, variërend van strips tot aan voetbalplaatjes en grammofoonplaten. Daarbij schuwde hij innovatieve middelen niet om de verkoop te stimuleren. Zijn indrukwekkendste wapenfeit: het opbouwen van een eigen netwerk van verkooppunten, machtige distributeurs trotserend.
door Arco van Os Rik Sanders
Stripschrift 352/353
Klassiek en toch modern

Jules Verne

Het oeuvre van Jules Verne lijkt speciaal voor het medium strip gemaakt. Weinig andere schrijvers zetten zulke spectaculaire beelden neer in woorden. Prehistorische monsters, langsscherende kometen, geavanceerde schepen, vulkaanuitbarstingen, wilde beren en waanzinnige genieën zijn verhaalelementen die de fantasie enorm stimuleren. Vandaar dat veel striptekenaars hun interpretatie van de aanval van het enorme zeemonster op de Nautilus van Kapitein Nemo uitwerkten. Of van het spectaculaire onderaardse landschap van Reis naar het middelpunt der aarde. Dat is de aanleiding voor deze avontuurlijke verkenningsreis door stripland.
door Harry Wibier
Stripschrift 352/353
Kijk eens wat ik op mijn beeldscherm lees!

ComicsOnCDRom

Reanimatie van klassieke comics door moderne technieken

De Amerikaanse uitgeverij ComicsOnCDRom geeft copyrightvrije Amerikaanse comics uit op cd-rom. De comics zijn volledig in kleur en zijn op de computer te lezen, iets wat nu nog niet altijd even makkelijk is, maar met de opmars van laptops en tablet PC's (draagbare computers) steeds normaler zal worden. Dit artikel schetst een deel van de achtergronden van dit project en is een poging om duidelijk te maken waarom het niet alleen interessant is voor de allergrootste freaks.
door Ger Apeldoorn
Stripschrift 352/353

Ahoi, William Vance

Bruce J. Hawker is het liefdeskindje van William Vance. Het zal hem extra plezieren dat de eerste tentoonstelling die in Nederland aan zijn werk is gewijd, deze Britse marine-stripheld als boegbeeld heeft gekozen. De 67-jarige Vance piekert er overigens niet over te stoppen. 'Ik ben geboren om te tekenen tot het niet meer gaat!'
door Rik Sanders
Stripschrift 351

Gestileerd Hollands leven

De gekleurde herinneringen van Erik de Graaf

Aan het eind van de zomer verschijnt Verbleekte herinneringen, het debuutalbum van Erik de Graaf. Terwijl veel tekenaars jaren leuren met hun tekeningen, vond De Graaf direct een uitgever. In zijn verhalen toont hij hoe het leven er in Nederland in de jaren zestig/zeventig uitzag, door de ogen van een jongetje. Geen grote avonturen, maar wel spanning en klein leed.
door Erik van der Hoeven
Stripschrift 351

'Peer is niet mijn favoriet'

Peer de plintkabouter werd op 22 maart verbannen uit treinkrant Metro vanwege godslasterlijke grappen. Tekenaar Marq van Broekhoven voelt zich belazerd door Metro, maar kijkt liever vooruit. Zonder zijn vaste co-scenarist Anton Damen, met wie hij onlangs heeft gebroken.
door Jeroen Mirck
Stripschrift 351
'De meest bijzondere Franse stripreeks sinds Asterix'

Donjon & dragons

Onlangs verscheen bij Uitgeverij M het eerste deel van de oorspronkelijk Franstalige stripreeks Donjon. En het tweede deel komt er in augustus al aan. Het is de eerste vertaalde serie die deze jonge uitgeverij uitbrengt èn het is een prachtige keuze.
door Ger Apeldoorn
Stripschrift 351

Pascal Croci

Een tekenaar met een boodschap

Hij is één keer eerder in Nederland geweest, als kind nog, al kan hij zich niet meer herinneren in welke plaats. Verder komt Pascal Croci (1961) weinig in de lage landen. De tekenaar van Auschwitz en Gloriande van Themines is op een warme zaterdag een dag in Amsterdam om in stripwinkel Het Beeldverhaal zijn net verschenen albums te signeren. Tussen de bedrijven door maakt hij tijd vrij voor Stripschrift. Wat volgt is het relaas van een bevlogen man.
door Teus de Kruijf
Stripschrift 351

De wederopstanding van Batman

Frank Miller imponeert opnieuw met Dark Knight-vervolg

Vijftien jaar na het verschijnen van The Dark Knight Returns kwamen Frank Miller en inkleurder Lynn Varley met een vervolg. Het wachten op deze nieuwe Batman-miniserie is de moeite waard gebleken.
door Jasper Bakker
Stripschrift 350
De ontmaskering van een cultureel icoon

'Doctor Batman' niet overal serieus genomen

Will Brooker leverde met Batman Unmasked - Analyzing a Cultural Icon een intelligente, geestige en soms sterk polemische bijdrage aan het wetenschappelijke debat over populaire cultuur. Het biedt tevens nieuwe inzichten over de Wertham-controverse en de campy Batman-tv-reeks.
door William Uricchio
Vertaler Richard Mook
Stripschrift 350
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Privacy en voorwaarden Accepteer Weiger