Colin Wilson
De kiwi en de blauwbes
Colin Wilson is van origine Nieuw-Zeelander. Als 'kiwi' werd hij tekenaar van een subreeks van één van 's werelds grootste striphelden: Blueberry. Wilson brak met De jonge jaren van Blueberry definitief door in Europa. Een prachtige prestatie die echter in mineur eindigde. De 'transatlantische' tekenaar toog na zes delen weer 'Down Under', waar hij vanuit Australië gelukkig nog geregeld de Europese en Amerikaanse stripmarkten bedient. Stripschrift sprak uitgebreid met Wilson over zijn carrière, zijn nieuwe projecten en staat ook stil bij de reeks Headshot, zijn tot nu toe laatste project dat in Nederlandse vertaling werd uitgebracht.
Jack Kerouac
On the Road als asfaltstrip
Van de cultroman On the Road van Jack Kerouac zijn in stripverhalen diverse sporen terug te vinden. Het Nederlandse duo Auke Hulst en Raoul Deleo hebben van deze beatbijbel vijftig jaar later een echte strip gemaakt. Alhoewel, hun bewerking, De eenzame snelweg - In het spoor van Jack Kerouac, lijkt op een tekststrip, maar schrijver Hulst en tekenaar Deleo hebben ieder hun eigen verhaal gemaakt.
David B. geraakt door zijn broer
Epilepsie. Nadat die ziekte bij zijn oudere broer - Jean-Christophe Beauchard - werd vastgesteld, trokken de ouders van David B. (Nîmes, 1959) van genezer naar genezer, met steeds alternatiever behandelmethoden. Vaarwel zorgeloze kindertijd: de wereld werd een hel, inclusief boze blikken van de buren die dachten dat de kinderen naast hen drugs kregen toegediend.
Maar ook op volwassen leeftijd bleek het ziekteproces een traumatiserend effect te hebben op de Franse auteur. Zo erg zelfs, dat hij in 1996 startte met een grafische roman waarin hij het relaas van zijn broer, zijn familie en zichzelf uitvoerig heeft beschreven. Een verwerkingsproces. Met het tweede deel van Vallende ziekte sloot hij onlangs een hoofdstuk in zijn leven af.
Hallo, Apeldoorn hier...
De echt geweldige avonturen van Gene Deitch
In het begin van 1955 was Gene Deitch in de wolken. Hij was niet alleen creative director van de hipste tekenfilmstudio in New York, waarvan de stijl langzaam de toon aan het zetten was voor de hele industrie... hij had ook een jeugddroom verwezenlijkt door een eigen krantenstrip te verkopen.
Terr'ble Thompson stond in de krant van oktober 1955 tot en met april 1956, toen de strip door privé-omstandigheden moest worden gestaakt. De Amerikaanse uitgeverij Fantagraphics heeft dit vergeten meesterwerkje opgeduikeld en er een betaalbaar boekje van gemaakt, compleet met alle onder Gene's leiding opnieuw ingekleurde zondagspagina's.
Index
Jaargang 39
In 2007 verschenen acht reguliere nummers van Stripschrift. Verder ontvingen abonnees als Stripschriftgift bij nummer 6 het stripalbum Kobus Kat van Otto Veenhoven en Henk Albers.
Overal waar twee getallen door een 'slash' worden gescheiden staat het eerste getal voor het nummer van Stripschrift binnen de 39e jaargang en het tweede voor de pagina in dat nummer waarop het artikel/de recensie een aanvang neemt. Diverse rubrieken zoals 'Actua', 'En verder...' en 'Heinz Service Spread' zijn niet in deze index opgenomen. Via de databank kan uiteraard meer in detail worden gezocht.
Johnny Hart wist niet waarom hij grappig was
Een jaar geleden overleed de Amerikaanse cartoonist Johnny Hart op 76-jarige leeftijd. Hij geldt als één van de belangrijkste striptekenaars van zijn generatie. Zijn bekendste strip, B.C. (in Nederland enige tijd in diverse kranten als Oerm), begonnen in 1958, was de eerste van de sarcastische, op tekst gebaseerde, oneliner-gerichte krantenstrips die tegenwoordig het merendeel van de krantenpagina uitmaken. Die scherpe grappen werden gedragen door een uitgekiende cartoonstijl, vol dynamiek en getekende slapstick. Velen probeerden hem na te doen, weinigen haalden zijn niveau.
Ulf K.
Sehnsucht, sprookjes & realisme
Eén ding stond Ulf K. (1969) al vroeg voor ogen: tekenaar worden. Zijn doorzettingsvermogen betaalde zich uit. Tegenwoordig is deze stripmaker uit het Duitse Roergebied geliefd om zijn poëtische en surrealistische strips in klare lijn. Recent verscheen de jubileumbundel Hieronymus B - 1997-2007, een Europese co-productie.
Archief
Ulf K.
De doorbraak van Ulf K. naar het grote publiek kwam in 1999 toen hij de vervolgstrip Der Exlibris in de gerenommeerde Frankfurter Allgemeine Zeitung mocht publiceren. Aanleiding was de eerste keer dat de Frankfurter Buchmesse strips als speciaal thema behandelde (onder de naam Faszination Comic). Sindsdien is hij een veelgevraagd tekenaar. Strips, illustraties, kinderprentenboeken, vrij werk en reclameopdrachten... Ulf K. draait er zijn hand niet voor om. Voor opdrachtgevers èn lezers is zijn klare-lijnstijl ook makkelijk verteerbaar. In dit archief laten we enkele staaltjes van zijn kunnen zien.
Kwetsend wordt het nooit bij Emd?
Cartoonist Emdé schuwt taboe-onderwerpen niet, maar hoedt zich ervoor mensen tegen zich in het harnas te jagen. 'Een goede grap heeft een beetje een treurige ondertoon.'
Plunk pimpt met succes oude grappen
Begin februari verscheen in Nederland het tweede deel van de tekstloze strip Plunk! De Franstalige versie van het album werd twee weken daarvoor gelanceerd tijdens het stripfestival van Angoulême. Wij spraken de week na zijn terugkeer met tekenaar Luc Cromheecke (Antwerpen, 1961). Over het dreigende commerciële succes en hoe het is om je eindelijk een professional te voelen.
De wet van Matena vertoont gaten in Kaas
Willem Elsschot geldt als één van de belangrijkste schrijvers in het Nederlands taalgebied. Er zijn verzamelaars die alles van hem willen hebben, ook strips waarin verwijzingen naar hem of zijn werk staan. Zij gaan zeker Kaas kopen, de jongste verstripping van Dick Matena. Maar of anderen dat ook zullen doen?
Robert E. Howard
De vader van Conan
Dit jaar verblijdde uitgeverij Sherpa de stripliefhebbers met een prachtige luxe uitgave van het klassieke Conan-stripverhaal Rode spijkers. Barry Windsor-Smith maakte deze stripversie, bewerkt door Roy Thomas, in het begin van de jaren 1970 (zie de recensie in Stripschrift 390). Het is inmiddels meer dan honderd jaar geleden dat Robert E. Howard, de bedenker van het sword and sorcery-genre en de auteur van de wereldwijd bekende Conan-verhalen, het levenslicht zag. Robert E. Howard produceerde in zijn leven een ongekende hoeveelheid verhalen, ondanks dat hij reeds op zijn dertigste stierf. Het is namelijk ook al weer ruim zeventig jaar geleden dat Howard zichzelf, in zijn woonplaats Cross Plains, Texas ? uit wanhoop om de naderende dood van zijn moeder ? een kogel door het hoofd joeg.
Uitgeverij Boumaar
Specialist in oude strips
Uitgeverij Boumaar publiceert oud werk dat het verdient opnieuw uitgebracht te worden. Daarnaast kent het fonds moderne strips. Het uitgeven daarvan gaat niet altijd van een leien dakje. De makers van Nicky Saxx namen de benen naar een andere uitgeverij. Een vreemde zaak, vindt Ron Streppel, drijvende kracht achter Boumaar. Toch blijft er plek voor nieuwe producties: Bob Evers is een strip die beter bij de uitgever past.
De tragiek van Peter van Straaten
In museum Meermanno aan de Prinsessegracht in Den Haag is een tentoonstelling te zien rond het werk van Peter van Straaten. De expositie legt genadeloos zijn tekortkomingen bloot.
Fotostrip
Stripbeurs Arnhem 2008
Zaterdag 19 en zondag 20 april 2008 vond voor de tweede keer de Stripbeurs Arnhem plaats. Een kleine, gezellige beurs met als meest verrassende gast de 86-jarige Albert Weinberg (auteur van Dan Cooper) die op bovenstaande foto nog een overtuigende buikspreekpopact weet neer te zetten met vriendelijke hulp van de IJslandse Ingi Jenssen. Stripschrift-hoffotograaf Mars Gremmen (eigenlijk gewoon ikke) frutselde weer een korte fotoreportage in elkaar.