Artikelen

Claus

Een nachtbraker krijgt erkenning

De auteurstandem van De Rode Ridder, bestaande uit de Antwerpse tekenaar Claus en de Rotterdamse scenarist Martin Lodewijk, loopt als een trein. De verkoopcijfers stijgen jaar na jaar en staan nu op 30.000 exemplaren per deel. Reden genoeg om vijftig jaar De Rode Ridder in Vlaanderen en Nederland uitgebreid te vieren. Claus, geboren op 13 mei 1949 in Wolfsburg als Claus Dieter Scholz, woont samen met zijn trouwe huiskaters Billy en Sammy. Een interview.
door Geert van Gheluwe
Stripschrift 404
Dulieu-dossier 10

De lange weg van een hulpsint

Eén van de bekendste Sinterklaasboeken aller tijden is na lange afwezigheid terug in de winkel. Uitgeverij De Meulder, bekend van de inmiddels tweeëntwintig delen tellende rode Paulus-serie, gaat van start met een nieuwe reeks: Gouden Klassiekers van Paulus de boskabouter, waarin de mooiste verhalen van Jean Dulieu een plaats krijgen. Voorlopig staan er zeven delen op stapel, te beginnen met het boek Paulus de hulpsinterklaas, dat tijdens De Stripdagen in Houten werd gepresenteerd.
door Annette Wouters
Stripschrift 404

Olivier TaDuc volgt zijn eigen pad

Na een gestaakte medicijnenstudie gooit Olivier TaDuc (1962) het over een andere boeg. Hij waagt de sprong naar de creatieve sector en besluit striptekenaar te worden. Zoekend naar iets passends besluit hij een Kung Fu-achtige westernserie te scheppen, Chinaman, en te stoppen met twee andere reeksen. Hij vindt er zijn draai mee en begint en passant ook nog aan een kinderstrip: Mon pépé est un fantôme.
door Michel van Merriënboer
Stripschrift 404

De terugkeer van Red Rat

Eind jaren 1980 worden argeloze Rotterdammers geconfronteerd met graffiti-schilderingen van een mysterieuze Red Rat. Het is het pseudoniem van Johannes van de Weert, actief in de punk- en skinscene in Rotterdam. De gevestigde maatschappij wordt fanatiek bestreden met schilderijen van Piet, graffiti, het blad Raket en snoeiharde muziek van de Rondos, een punkband die opgericht wordt in de kantine van de kunstacademie te Rotterdam. Een locatie die nog steeds berucht is om de consumptie van enorme hoeveelheden koeken.
door Han van Buuren
Stripschrift 404
Keywoorden: Johannes van de Weert

Morjaeu en Van Gucht en hun immer kruisende paden

Luc Morjaeu (1960) en Peter van Gucht (1963) zijn volgend jaar alweer vijf jaar de nieuwe 'geestelijke vaders' van Suske en Wiske van wijlen Willy Vandersteen. Bovendien vieren Suske en Wiske in 2010 hun 65-jarig bestaan. Daarenboven doet het Limburgs Museum in Venlo tot en met 19 september 2010 mee met een grote expositie. Aanleidingen genoeg om Morjaeu en Van Gucht op te zoeken voor een gesprek.
door Geert van Gheluwe
Stripschrift 405

Logicomix is geen logica voor dummies

Kerstochtend 2004. Een buitenhuisje in de bergen. Voor Apostolos Doxiadis (1953, Brisbane, Australië, maar uit Griekse ouders en opgegroeid in Athene) geen 'vrede op aard'. Hij heeft de wekker op vijf uur gezet en leest de eerste helft van zijn ambitieuze, al jaren voortdurende stripproject Logicomix, waarvoor hij het script schreef. Hij staat zichzelf vijf minuten paniek toe en besluit de helft te herschrijven.
door Willard Mans
Stripschrift 405

De H van Heinz - Het Heinz is open

Vrijdag 13 november werd in Amsterdam op feestelijke wijze de eerste bundeling van Heinz gepresenteerd. Een week later kon men voor het eerst in de geschiedenis van de striphistorie het lang verwachte Heinzmuseum bezoeken. Nu Het Rijks en Het Stedelijk in Amsterdam dicht zijn is er gelukkig wel Het Heinz. Een idee voor de Kerstvakantie?
door Han van Buuren
Stripschrift 405
Keywoorden: Rene Windig Eddie de Jong

Posy Simmonds over gepikte jasjes en honden aaien

Ter gelegenheid van de vertaling van Tamara Drewe bezocht Posy Simmonds Nederland en België. Stripschrift sprak met de in een sjiek visgraatmantelpakje gestoken frêle schrijfster over haar bewerking van een negentiende-eeuwse roman tot een moderne zedenschets in stripvorm.
door Willard Mans
Stripschrift 405
Jaargang 42 - nummer 7

De jaren 1998-2002

De nummers 308-347

Een lustrumgewijs overzicht van de geschiedenis van Stripschrift met een omslag van Fokke en Sukke door Reid, Geleijnse en Van Tol.
door Redactie Stripschrift
Stripschrift 405
Jaargang 42 - nummer 8

De jaren 2003-2008

De nummers 348-397

Een lustrumgewijs overzicht van de geschiedenis van Stripschrift met een omslag van Beestjes door Schwantz.
door Redactie Stripschrift
Stripschrift 405

Philippe Aymond kloont geen series

Wat bij ApocalypseMania niet lukte, lukte wel met Lady S.: een doorbraak naar het grote publiek voor Philippe Aymond (Parijs, 1968). Na twintig jaar ploeteren heeft hij met de Dupuis-serie Lady S. een geheide hit in handen. Het is hoogstwaarschijnlijk een van de laatste stripseries die meesterscenarist Jean van Hamme heeft opgezet. Voor Aymond betekende Lady S. tevens de terugkeer naar de stijl van de klassieke realistische avonturenstrips. Hij vindt niet dat de reeks een aftreksel is van andere series van Van Hamme.
door Michel van Merriënboer
Stripschrift 405

Catawiki heeft grootste stripaanbod

Catawiki.nl is veruit de grootste stripaanbodsite in de Benelux. Dat zegt mede-oprichter René Schoenmakers. Een knappe prestatie voor een website die ruim een jaar geleden als online catalogus voor verzamelaars begon. De verzamelaarssite Catawiki lonkt inmiddels ook naar het buitenland: een Engelse versie is in de maak.
door Rik Sanders
Stripschrift 405
Stripbladen in de jaren 1950

De jaren 1950

Stripbladen aan de basis van de stripwereld

Anno 2010 bestaan er nauwelijks striptijdschriften voor een groot publiek meer. Donald Duck houdt al meer dan een halve eeuw stand, maar verder? Eppo is weer terug, gelukkig, maar niet voor een groot publiek. En er zijn nog wat liefhebbersbladen, uitgegeven door enthousiaste stripmakers en stripfans. Maar het massale stripblad, dat oplagen haalt van 100.000 of meer en bij iedereen wel bekend is, bestaat niet meer. In de jaren 1950 was dit totaal anders. Omdat de mogelijkheden tot vermaak beperkt waren, kregen de striptijdschriften een grote kans. Het stripblad was in die jaren dan ook belangrijk, om verschillende redenen. Ook voor mijzelf, zoals onderstaande tekst duidelijk zal proberen te maken.
door Rob van Eijck
Stripschrift 406
Stripbladen in de jaren 1950

Robbedoes

1938-2005

Robbedoes Is het oudste van de hier besproken striptijdschriften en tevens het Nederlandstalige stripblad met de langste levensduur ooit: zevenenzestig jaar. Samen met Kuifje vormde Robbedoes de absolute top in de stripbladenwereld van de jaren 1950. Er was geen ander tijdschrift dat zulke goede tekenaars en schrijvers had, en dat gebaseerd was op een zo stevige formule als deze twee bladen. Hoewel er flinke verschillen bestonden tussen Robbedoes en Kuifje, was één ding duidelijk: aan het niveau van deze twee bladen konden andere niet tippen.
door Rob van Eijck
Stripschrift 406
Stripbladen in de jaren 1950

Kleine Zondagsvriend

1945-1956

Kleine Zondagsvriend was één van de weinige van oorsprong echt Vlaamse striptijdschriften. In de periode dat Kleine Zondagsvriend ontstond, was het enige andere Vlaamse stripblad 't Kapoentje, een paar jaar later gevolgd door Ons Volkske, althans Vlaams in de beginjaren.
door Rob van Eijck
Stripschrift 406
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Privacy en voorwaarden Accepteer Weiger