Frans Brouwer
Krabbels en klodders in context
Bij uitgeverij Matrijs is het beeldverhaal Krabbels en klodders in bezettingstijd van Frans Brouwer (1906-1964) verschenen. Auteur Frans Brouwer schreef en tekende het manuscript in het grootste geheim in zijn woonplaats Voorburg. Het oorlogswerk verscheen na de Tweede Wereldoorlog echter niet in druk. Matrijs heeft, 65 jaar na de bevrijding, zijn bundel stripbrieven, met een uitgebreide toelichting, alsnog uitgegeven onder de titel Bezetting in beeld - Het beeldverhaal van Frans Brouwer - 1944-1945. Het is een bijzondere publicatie in het bescheiden genre van tijdens de bezetting vervaardigde Nederlandse oorlogsstrips.
Rob van Bavel laat Eppo herleven
Begin 2009 startte Rob van Bavel (Breda, 1966) een ongewis avontuur. Na een kleine vijfentwintig jaar besloot hij het in 1985 stopgezette blad Eppo nieuw leven in te blazen. Hij verzamelde een klein striplegertje van oudgedienden en nieuwkomers om zich heen en ging de strijd aan om minimaal een jaar ? 26 nummers ? Eppo in een tweewekelijkse frequentie te laten verschijnen. Eind 2009 bleek het blad levensvatbaar genoeg om door te gaan. Wij spraken Van Bavel over zijn ervaringen uit dat eerste jaar en zijn plannen voor de toekomst.
Tsjechi? en strips
Van Golem tot Kafka
Voor mij ligt een nieuwe stripbewerking van Franz Kafka's klassieker Het proces. Wéér een. Niet dat het er mij teveel zijn. Kafka... Praag... Tsjechië... ik krijg er geen genoeg van... 't Is tijd om uit de kast te komen: ik heb Tsjechofilie. Ja, ik ben Tsjechofiel!
Duga
Stripschat van Bulgarije
De Bulgaarse stripwereld kende in de jaren 1980 een bloeitijd. Boegbeeld was het striptijdschrift Duga. Het blad verscheen in de hoogtijdagen in een oplage van 150.000 exemplaren en stond vol bijdragen van Bulgaarse makelij. Voor veel Bulgaren heeft Duga eenzelfde magische bijklank als Pep of Eppo onder Nederlanders.
Polen
Strips tegen wil en dank
In Polen was het publiceren van strips lange tijd aan restricties gebonden. Het communistisch regime verbood uitgaven, gedoogde ze onder voorwaarden of zette ze in als propagandamateriaal. Een bloeiende stripwereld is daardoor nooit van de grond gekomen. Tegen de verdrukking in verschenen er echter wel regelmatig interessante uitgaven. Vandaag de dag laten Poolse stripmakers steeds vaker van zich horen.
Peppino Impastato
Oké, de maffia op Sicilië blaast geen mensen meer op. Maar hun invloed op het dagelijks leven is nog altijd groot. Om daarover de discussie aan te gaan maakten tekenaar Lelio Bonaccorso en journalist Marco Rizzo een grafische roman over Peppino Impastato, een jonge dj die in 1978 door de maffia werd vermoord.
Ravian is dood, leve Ravian!
Afgelopen januari verscheen in Frankrijk het 21e en laatste album van de serie Ravian onder de titel L'ouvretemps. In dit 56 pagina's tellende album wordt niet alleen de meest recente cyclus afgerond, begonnen met Aan de rand van het grote niets uit 2004, maar ook de hele reeks.
Fabrice Parme
Pico bello in azuurblauw
Onlangs verscheen het nieuwste deel uit de reeks Robbedoes door... Voor deze reeks worden iedere keer andere stripmakers gevraagd om de roodgeklede stripheld op hun eigen manier vorm te geven. Hoewel het in eerste instantie klonk alsof uitgeverij Dupuis een nieuwe melkkoe had gevonden, moet na een aantal delen toegegeven worden dat het resultaat over het algemeen heel bevredigend is. In sommige gevallen zelfs beter dan de 'officiële' reeks, die sinds het onverwachte vertrek van Jean-David Morvan en José-Luis Munuera erg aan het zwabberen is.
Albert van Beek
Alleskunner met potlood en kwast
Albert van Beek (Amsterdam, 1927) behoort tot de groep tekenaars die na de Tweede Wereldoorlog in Nederland hun stempel drukten op de productie van strips en illustraties. Dat hield hij tot in de jaren 1950 vol. Daarna stapte hij over op prentenboeken, richtte hij een drukkerij op en koos hij voor zijn oude liefde, het schilderen. De 83-jarige Van Beek is nog steeds actief als kunstschilder, met Zuid-Frankrijk als tweede domicilie en Robert Crumb als streekgenoot.
'Vrijheid, verbinding... en harde seks, dat is de ideale combinatie'
De vrouwenantenne van Jong & Frij
'De struggle van de vrouwen in 5x30+, onze dagstrip in De Telegraaf, is totaal uit het leven gegrepen. Wij vergroten het uit. Maar de humor en tragiek zijn herkenbaar', zeggen Fré Hooft van Huysduynen en Dilys de Jong.
Samen vormen ze het strip- en illustratieduo Jong & Frij.
James Bond
De man zonder gezicht
De Britse uitgever Titan Books heeft voor de zomer eindelijk het laatste deel - Nightbird - gepubliceerd van de integrale uitgave van alle krantenstrips van James Bond. Wie toentertijd de dagelijkse afleveringen van de Daily Express en andere Britse bladen heeft gemist, kan de schade vanaf nu in zijn geheel inhalen. De albums zijn goed verzorgd en bevatten een inleiding van één van de acteurs uit de James Bond-filmreeks; daarnaast bevatten ze nog een gedegen artikel over een aspect van de wereld van Bond. Het bijzondere is dat de strips eerder dan de films een gezicht aan James Bond hebben gegeven. Overigens brengt Titan momenteel de reeds uitverkochte delen als omnibus uit. De eerste omnibus bevat de allereerste Fleming-verhalen, van Casino Royale tot en met Thunderball. Een tweede omnibus staat gepland.
Adrien Floch
De intrige van Ythaq
Op jonge leeftijd debuteerde Adrien Floch met de korte sciencefictionreeks FatalJack, waarvan in 1999 twee delen bij uitgeverij Talent verschenen. Ook van zijn volgende reeks, Slhoka, verschenen twee delen in vertaling bij Blitz/Talent, albums die snel in vergetelheid raakten, maar dat kun je van de succesreeks Ythaq, die Floch nu maakt op scenario van Christophe Arleston, beslist niet zeggen. En het is zeker niet alleen aan de vertelkwaliteiten van de schrijver van Lanfeust te danken dat deze serie zo'n ongekend succes is.
'Straffe kost' in de Scheldestad
Antwerpen, stad van Rubens, tweede stad van België, wereldcentrum van de diamanthandel. Een centrum met veel bezienswaardigheden, goede restaurants, leuke cafés en kasseienstroken waar de organisatoren van de wielerronde Parijs-Roubaix jaloers op zijn. Met Brussel als voorbeeld is men in 2004 ook hier begonnen met het ontwikkelen van een stripmurenroute.
Een initiatief waar de stad terecht 'fier' op is. We drinken een 'bolleke' in café Den Engel op de Grote Markt, praten met initiatiefneemster Lin Torfs en maken een wandeling 'langsheen' de 'plezante' schilderingen.
Erwin Suvaal is in beeld
Van de illustrator/stripmaker Erwin Suvaal (46) verscheen tijdens Stripdagen Haarlem bij Catullus een bijzonder boek: In het wild... - Stripmakers gevangen door Erwin Suvaal. Opvallend is dat er geen enkele striptekening in voorkomt. Het staat vol foto's van signerende stripmakers en is daarmee zijn debuut als publicerend fotograaf.
Garen Ewing
Made in Britain
Houd je van verhalen die bol staan van avontuur en geheimzinnige gebeurtenissen? Ontdek je graag onbekende, exotische werelden en mysterieuze beschavingen? Ben je verzot op de strips van Edgar P. Jacobs, Hergé en Eric Heuvel? Dan is Julius Chancer - The Rainbow Orchid van de Brit Garen Ewing echt iets om eens uit te proberen. In Nederland verschijnt de strip binnenkort bij uitgeverij Silvester onder de titel Tom Tipps - De Regenboog Orchidee.