De reguliere boekhandel beseft niet wat ze voor moois aan zich voorbij laat gaan!
M voor strips!
De tijd dat strips alleen door gespecialiseerde uitgevers op de markt werden gebracht is voorbij. Steeds vaker verschijnen er stripuitgaven bij zogenaamde algemene uitgevers. Vaak lijkt het er op dat men de strip er even bij doet. Voor uitgeverij M is het uitgeven van Martin Lodewijks Agent 327 niettemin het begin gebleken van serieuze stripambities. We vragen Jacques Post en Rudy Vrooman, respectievelijk uitgeefdirecteur voor de uitgeverijen De Boekerij en M en vormgever van de strips voor deze uitgeverij, naar de plannen die op stapel staan.
Antieke scheepvaart in het stripverhaal
Een maritieme kijk op Asterix
Het dorp waar Asterix woont ligt aan zee en hij kiest regelmatig het ruime sop. Reden genoeg om te onderzoeken hoe het is gesteld met de zeebenen van deze Galliër en zijn kompaan Obelix. Er is in dit artikel aandacht voor aspecten van de scheepvaart in de stripverhalen van Asterix de Galliër. De nadruk ligt op een Fenicisch, een Egyptisch en een Romeins schip; scheepstypen die alledrie in de Asterix-verhalen voorkomen. De context waarin dat gebeurt is voor een gedeelte op waarheid gebaseerd. En natuurlijk is er aandacht voor de rol van de piraten.
Corto Maltese in Siberi?
In Frankrijk en België heeft hij al gedraaid: de animatiefilm Corto Maltese: La cour secrète des Arcanes van regisseur Pascal Morelli. Nederland lijkt helaas verstoken te blijven van vertoning. Erik Svane, onze correspondent in Parijs, legt uit waarom het zo'n bijzondere film is.
Opinie
Redactie Stripster ondergraaft eigen discussieforum
Op het forum van het internetmagazine StripSter (www.stripster.nl) - naar eigen zeggen de 'thuispagina van de nieuwe Nederlandstalige strip' - is de pleuris uitgebroken na een artikel van journalist Peter Breedveld in Haagsche Courant van 8 april over de War on terror-editie van StripSter.
Reportages in balloonvorm
'Naar het leven getekend'
Een interview met Joe Sacco
Joe Sacco brak door met reportages uit Bosnië en Israël en de bezette gebieden. Vorig jaar kreeg hij de Vpro Grand Prix tijdens de Stripdagen Haarlem. Momenteel vertoeft hij opnieuw in de Gaza-strook om materiaal te verzamelen voor een nieuwe strip. Mark David Nevins sprak in 2002 met hem over zijn opmerkelijk bestaan als striptekenaar/journalist.
Titeuf
De supergekuifde stripheld
De meest spectaculaire doorbraak in de stripuitgeverswereld van de laatste twintig jaar luistert naar de naam Titeuf. Met een recordoplage van 1.400.000 exemplaren verpulvert dit ogenschijnlijk onopvallende stripventje de verkoopcijfers van Asterix en Lucky Luke. De Zwitserse tekenaar Zep - ondertussen miljonair - kan terugblikken op jeugdromans, een eigen Gameboy-game, een tekenfilmserie en onstuitbare rnond-tot-mondreclame. Een gesprek met de maker over zijn autobiografisch getinte gagreeks.
De tien geboden
Het is volbracht. In januari 2003, twee jaar na de verschijning van het eerste deel, brengt uitgeverij Glénat de twee afsluitende albums uit van de serie De tien geboden. Één gebod per deel en ieder deel een andere tekenaar. Ook de hoofdrolspelers en de historische achtergronden lopen uiteen in de tien afleveringen die zich elk zelfstandig laten lezen. De bedenker en schrijver is steeds dezelfde.
Gerard Reve
Inspiratiebron voor menig tekenaar
Dick Matena werkt stevig door aan de verstripping van De avonden. Uitgeverij De Bezige Bij wil vanaf deze maand tot maart 2004 Matena's magnum opus in vier kloeke delen uitbrengen. Toch is het boek ooit eerder verstript geweest en bestaan er diverse andere Reviaanse stripverwijzingen. Een speurtocht.
Presentatie vernieuwde Stripschrift
Op 22 februari 2003 presenteerde Stichting Uitgeverij Stripstift het eerste nummer van de geheel vernieuwde Stripschrift. De feestelijkheden vonden plaats in het Bibliotheektheater van de Gemeentebibliotheek Rotterdam.
Index
Stripschrift jaargang 35
Overal waar twee getallen door een 'slash' worden gescheiden staat het eerste getal voor het nummer van Stripschrift binnen de 35e jaargang en het tweede voor de pagina in dat nummer waarop het artikel/de recensie een aanvang neemt. Diverse rubrieken - zoals Actua, Valreep, En verder... en Heinz Service Spread - zijn niet in deze index opgenomen.
Index
Stripschrift jaargang 34
Overal waar twee getallen door een 'slash' worden gescheiden staat het eerste getal voor het nummer van Stripschrift binnen de 34e jaargang en het tweede voor de pagina in dat nummer waarop het artikel/de recensie een aanvang neemt. Diverse rubrieken - zoals 'Actualiteiten', 'En verder...', André Wijntjes' 'Gas & Licht' en Olav Beemers 'Stars and Strips' - zijn niet in deze index opgenomen.
Land in zicht
Singapore
Stripboeken in Singapore - ze zijn er in allerlei soorten en maten. De Engelstalige uitgaven bevatten meestal superhelden uit Amerika. De albums in het Chinees vormen een mengelmoesje. Zo verschijnen er Japanse manga, vertaald in het Chinees en geïmporteerd uit Hongkong en Taiwan, of vertaald en herdrukt in Singapore door uitgever Chuang Yi. Verder worden er strips verkocht uit Taiwan en Hongkong, zoals het werk van Tony Wong. Bovendien circuleren er lokale stripboekenseries, waarvan de oorsprong mogelijk in China of Hongkong ligt en waarvan de auteurs afkomstig zijn uit Singapore zelf, Maleisië of Hongkong.
Publicist-psycholoog knijpt stripzieltjes
Stripmakers en hun complexen
Met stripfiguren is vaak iets aan de hand. Of, zo u wilt, iets grondig mis. Ze hebben veelal zeer onduidelijke familierelaties, zoals Kuifje, Suske en Wiske en de familie Duck. Dikwijls hebben ze een probleem met hun karakter - de driftige Donald Duck, of met hun identiteit - Superman, die zijn identiteit geheim moet houden, en daardoor de liefde van zijn leven, Lois Lane, misloopt. Psycholoog Jaap van Ginneken brengt in Striphelden op de divan opvallende overeenkomsten tussen de complexen in het leven van stripmakers en hun creaties onder de aandacht. Ontheemdheid lijkt hèt oerthema - de stripmakers Disney en Hergé kenden een zeer onduidelijke familieafstamming. En zowel Siegel & Shuster, de makers van Superman, als Goscinny & Uderzo, de makers van Asterix, waren immigranten.
Silvester wil met stripblad Myx nieuw Nederlands podium vormen
Witte raaf in stripland
In mei brengt uitgeverij Silvester het nulnummer van een nieuw stripmaandblad uit: Myx Stripmagazine. De uitgeverij springt de laatste tijd ook in het oog met haar albumbeleid, waarbij de nadruk ligt op Nederlandse tekenaars. Tijd voor een gesprek met eigenaar Silvio van der Loo.
Duitse humor om te lachen
Martin Perscheid
Soms is een grap van Martin Perscheid (1966) een beetje flauw, bij voorbeeld als Neil Armstrong met een uit zijn ruimtepak hangende penis de maan op stapt en zegt: 'Een kleine stap voor mij, maar een grote sprong voor... oh!' Maar dat zijn slechts kleine adempauzes die de lezer krijgt in een keten van rake grappen die zo heftig aan het lachen zet, dat blijvend letsel aan de lachspieren niet is uitgesloten. In Duitsland heeft dat hem beroemd gemaakt, maar in Nederland is Perscheid een onbekende. Een korte kennismaking.