De ontmoetingen tussen Kurtzman en Goscinny
The French Connection
De stripgrootheden Harvey Kurtzman en René Goscinny hebben elkaar in het begin van hun carrières een paar keer ontmoet en met elkaar samengewerkt. Rodrigo Baeza laat in zijn artikel The Kurtzman-Goscinny Connection in het online-magazine Borderline zien dat er zeker van wederzijdse beïnvloeding sprake moet zijn geweest.
Donald Duck - 50 jaar een vrolijk weekblad
Frans Hasselaar
Chef teken- en kleurafdeling
Op 25 oktober 1952 verschijnt Donald Duck op de Nederlandse markt. Het stripweekblad vol Amerikaanse Disney-verhalen krijgt een warm onthaal. Vanaf 1955 werken er ook Nederlandse tekenaars aan mee. Na vijftig jaar is 'Duck' nog immer springlevend. In dit jubileumjaar stelt Stripschrift een portrettengalerij samen van diverse medewerkers aan het vrolijke weekblad.
Matthias Giesen
'E?n poppetje per week is meer dan voldoende'
Invallen komen vanzelf. Het uitwerken van een grap is zwaar werk. De tekst is zeker zo belangrijk als het plaatje. Over een tekening doet hij wel een dag, omdat hij zoveel weer uitgumt. Eén cartoon per week is dan al heel wat. Want er is nog zoveel ander leuks te doen, vindt Matthias Giesen.
Daniel Clowes bewerkt eigen 'graphic novel' tot ijzersterk filmscript
Zwigoff laat Ghost World herleven
Vaak stelt de verfilming van een meesterlijk boek teleur. Zo niet Ghost World. Samen met regisseur Terry Zwigoff (bekend van de documentaire Crumb) bewerkte stripmaker Daniel Clowes zijn veelgeprezen graphic novel tot een sterk afwijkend filmscenario. De film wordt vertoond tijdens de Stripdagen Haarlem.
Joost Pollmann terug als organisator van Stripdagen Haarlem
'Hoezo is Haarlem elitair?'
Drie keer eerder organiseerde Joost Pollmann de Stripdagen Haarlem, en met succes. Twee jaar geleden wilde hij niet werken onder festivaldirecteur Huib van Opstal en voorzag hij de dramatische editie die uiteindelijk zou volgen. Nu is hij terug in functie. 'Ik werk graag met Leuven, want daar is men net zo elitair als in Haarlem', zegt hij met een knipoog.
Ina van Zyl
'Met voeten ben ik nog niet klaar'
Ina van Zyl maakt strips die je niet onberoerd laten. Ze tonen een leegheid of onbegrip tussen mensen waar je koud van wordt. Haar strips geven een beeld van het dagelijks leven, het decor is Zuid-Afrika in de afgelopen decennia.
Internetportaal voor de smallpress
www.stripster.nl
Het fenomeen internet is in korte tijd ingeburgerd in het dagelijks leven. Ook het medium strip heeft de weg gevonden naar de digitale wereld. Een boeiende website is die van stripster.nl. Henk Schouten is de oprichter en de drijvende kracht achter dit smallpress-stripblad op het internet. In dit interview vertelt hij wat hij met Stripster wil bereiken.
Chinaman
De relatie tussen Chinezen en Amerikanen is problematisch. Historisch gezien is dat in de anderhalve eeuw dat Chinezen in Amerika leven niet beter geworden. Dat zit 'm ook een beetje in de kleur. Geel is nooit een goede kleur geweest. In de Middeleeuwen niet, later evenmin. Geel stond voor verderf, onaanraakbaarheid waarin angst verstopt zit.
Land in zicht
Uruguay
Tussen 1890 en 1898 publiceerde een kunstenaar genaamd Orestes in het tijdschrift El Negro Timoteo zes panelen in een stripsequentie. In 1927 maakte de schilder Rafael Barradas zeventien strips voor het kinderblad De Oro Son. Maar als we echt over strippioniers in Uruguay gaan praten, dan moeten we Julio E. Suarez noemen. Zoals zo vaak begint het ontstaan van een structurele stripbeweging in een land met politieke satire, en niet met avonturenstrips. Ook Suarez is geen uitzondering: hij bespotte in de jaren dertig en veertig de machthebbers en regeringsambtenaren in zijn land via de populaire strip Peloduro (Hard haar).
Andr? Taymans
Een kleine twintig kilometer ten zuiden van Brussel ligt Rixensart. Vlakbij het vermaarde kasteel en vanaf de straat aan het zicht onttrokken door een grote haag staat de woning van André Taymans (1967). Taymans is een echte veeltekenaar, maar slechts een deel van zijn werk is in het Nederlands vertaald. Bij ons is hij vooral bekend door zijn detective-strip Caroline Baldwin, waarvan binnenkort het zesde deel zal verschenen. Een grote hond ('hij is niet gevaarlijk hoor,' verzekert de tekenaar me) houdt ons tijdens het interview in de eetkamer gezelschap. In de aanpalende werkkamer bewonder ik enkele originelen van Milton Caniff die een ereplaatsje aan de muur hebben gekregen en een kleine prent van Cosey, met opdracht voor André.
Ted Benoit
'Ik had Kolonel Olrik liever weggelaten'
Het nieuwste album van Blake en Mortimer - Bericht uit het verleden - ligt al weer enige tijd in de winkels. Het grote respect van de auteurs en de uitgeverij voor de mythische erfenis van de fameuze stripmaker Edgar P. Jacobs houdt diens klassieker springlevend, want de neo-fiftiesmix van topscenarist Jean van Hamme en de Franse kameleon Ted Benoit werkt uitstekend. Benoit verschaft tekst en uitleg bij deze succesvolle facelift.
Jan Kruis in Mozambique
Jan Kruis heeft de tekenpen weer opgepakt. Niet om de achterkant van Libelle op te fleuren, maar om zijn indrukken van een reis naar Mozambique vorm te geven in een lang verhaal rond Jan, Jans en de kinderen. Kruis overhandigde het eerste exemplaar op 20 november 2001 aan Annemarie Jorritsma, de minister van Economische Zaken. Het boekje komt niet in de handel, maar liefhebbers kunnen het bestellen bij de Leprastichting.
Expositie 'Politiek in Prent' viert tweede lustrum
Zak neemt Inktspotprijs mee naar Belgi?
De Belgische tekenaar Zak heeft de Inktspotprijs 2001 gewonnen. Het is voor het eerst dat een buitenlandse cartoonist deze jaarlijkse prijs voor de beste politieke prent wint. De uitreiking vond plaats tijdens de feestelijke opening van de tiende Politiek in Prent-expositie.
Donald Duck - 50 jaar een vrolijk weekblad
Michel Nadorp
Tekenaar
Op 25 oktober 1952 verschijnt Donald Duck op de Nederlandse markt. Het stripweekblad vol Amerikaanse Disney-verhalen krijgt een warm onthaal. Vanaf 1955 werken er ook Nederlandse tekenaars aan mee. Na vijftig jaar is 'Duck' nog immer springlevend. In dit jubileumjaar stelt Stripschrift een portrettengalerij samen van diverse medewerkers aan het vrolijke weekblad.
Sublieme tekeningen benaderen de perfectie
Alex Raymond
De Amerikaanse stripauteur Alex Raymond staat geboekstaafd als misschien wel de beste realistische tekenaar die het medium ooit heeft voortgebracht. Zijn personage Flash Gordon beïnvloedde hele generaties tekenaars na hem, en schopte het ook tot populaire tv-held. Een impressie van de tekenaar en zijn werk naar aanleiding van de aan Raymond gewijde overzichtstentoonstelling die tot voor kort te bewonderen was in het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal (BCB).